Verloop

Bij elke nieuwe aanmelding starten we met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek gaan we na wat jouw hulpvraag is, wat je verwacht van de begeleiding en bespreken we hoe ik werk en wat ik jou kan bieden. Op deze manier kijken we of we samen op weg kunnen of dat het beter is dat ik je doorverwijs naar een andere hulpverlener, die bijvoorbeeld meer expertise heeft voor jouw hulpvraag.

Hoe lang een begeleiding duurt, is afhankelijk van een aantal factoren en is van persoon tot persoon verschillend. Het is erg moeilijk om er een aantal sessies op te plakken en het effect van de begeleiding is ook afhankelijk van je eigen motivatie en inspanningen. Wanneer je tussen de gesprekken in niets doet met de oefeningen, tips en technieken die je van mij krijgt, zal je weinig verandering opmerken. Je leert nieuwe vaardigheden tijdens de begeleiding en die kan je enkel maar verbeteren en verfijnen door er veel mee te oefenen. Ik ga met jou dus een inspanningsverbintenis aan, maar geen resultaatsverbintenis. Dit betekent dat ik mijn best zal doen om jou aan te bieden wat je nodig hebt, maar dat jij ook je best moet doen om het toe te passen.

De frequentie van de sessies verandert samen met je eigen proces. In het begin van de begeleiding vraag ik je om bij voorkeur tweewekelijks op consultatie te komen. Wanneer we een goede start gemaakt hebben en je al wat tools hebt om mee te oefenen, laten we wat langer tussen de sessies tot we uiteindelijk helemaal kunnen afronden. Sommige mensen kiezen ervoor om na enkele maanden een ‘boostersessie’ te plannen, om even te overlopen hoe het gaat, wat ze gedaan hebben en om nog even wat tips en technieken op te frissen.

Wanneer een begeleiding afgerond is, betekent dat niet dat je niet meer welkom bent. Soms gooit het leven toch weer hindernissen op ons pad waardoor we wat uit evenwicht geraken. Je mag dan uiteraard opnieuw contact opnemen voor een nieuwe afspraak en dan plan ik je zo snel als de agenda dat toelaat opnieuw in.